maandag, april 05, 2010

Plant

Ik heb meer ideeën dan ik aankan. (Volgens een bepaalde typologie heet zo iemand een 'plant'. Moet ik ff googelen.) Eigenlijk moet dit een goede tijd zijn voor mensen zoals ik. Innovatie staat in het centrum van de belangstelling. De term wordt al net zo gehyped en misbruikt als 'design'. De generatie van na mij, de dertigers, zijn volop bezig alles opnieuw uit te vinden. Is ook hard nodig nu onze oude economie is gecrashed. Ik ken nieuwe pioniers in de banken, de overheid, de belastingdienst, de ontwikkelingshulp en de politiek.
Analoog aan computerprograma's hebben trends en ontwikkelingen nu een versie nummer. Web 2.0 enzovoorts. De 'Wereld 2.0' moet duurzamer, wil de mens er overleven. Ik hoop nu vooral dat de heruitvinders voordeel halen uit alles wat we hebben fout gedaan en hebben geleerd. Iets gaat pas zeker goed als het ontwerp fouten vooraf onmogelijk heeft gemaakt.

Mijn grote voorbeeld van een onweerstaanbaar succes is het internet. Dat kon alleen maar zo groot worden doordat het door achterdochtige koude wereldoorlogsmilitairen is ontworpen om onafhankelijk te blijven functioneren ondanks elke aanval. Die aanvallen zijn er veel geweest. Maar heel anders dan verwacht en voorzien en uit totaal onverwachte hoek. Niet van buitenaf van de communisten maar vanuit de eigen ultrakapitalistische ondernemingen. Bijvoorbeeld Microsoft heeft hard en serieus gepoogd het monopolie op het internet te veroveren. Achterdocht is dus mogelijk een betere succesfactor, hoe onaangenaam ook, dan het optimistische vertrouwen dat veel pioniers eigen is. Lastig hè...

Geen opmerkingen: