dinsdag, juni 03, 2014

Overvloed aan dankbaarheid

Dit is een idee die nu net invalt. Nog niet doordacht. Ik beschrijf het nu tegen het vergeten. Maar stel...
Stel dat dankbaarheid geld zou zijn?
Hoe zou dat (uit-)werken? Er zijn twee mogelijkheden: Eén: Als ik bedank, doe ik dat in het vervolg in euro's. Dan zou de spontane dankbaarheid snel uit de wereld zijn, vermoed ik. 

Maar stel nu dat mijn dankbaarheid geld schept? Zoals de banken dat tot nu toe doen? Bijvoorbeeld zeg ik tegen het object (subject?) van mijn dankbaarheid: 'Mijn dank is 5 euro groot.' 
En ik app dat naar een soort 'bank'-platform, die dat bedrag aan zijn rekening wordt toegevoegd. Dat wordt dan uit het niets gecreëerd, precies zoals nu hypotheekschuld geld creëert. Wat zou dan het effect zijn?
  1. Meteen wordt gedrag dat anderen blij en dankbaar maakt concreet lonender. Vooral nieuw gedrag, want een mens went ook snel aan gemak. Een nieuw prettig verschil roept dankbaarheid op.
  2. De hoeveelheid geld neemt toe. Inflatie is een risico, maar als het systeem tot evenwicht komt zou de toename van het vermogen de verbetering moeten weerspiegelen van de wereld door al die tot dankbaarheid stemmende acties. Kortom, de wereld is echt meer waard geworden...
  3. Vooral zaken die een gevoel oproepen renderen volgens deze methode. Een muzikant oogst meer waardering dan een vuilnisman.
Dit zijn mijn eerste gedachten bij deze inval. Op het 1e gezicht is het een aangenaam idee. Welke voors en tegens zie jij? Ik hoor [lees lees] ze graag. In dit waarde-systeem is er in ieder geval geen tegenstelling meer tussen een depressie en een depressie. Hm... Andersom dus ook. Happy!

Geen opmerkingen: