vrijdag, juli 17, 2009

Hardop beelddenken


Gisteren naar Utrecht geweest. Na een gezellige afspraak met mijn dochter Rosa bij Orloff op de OV-fiets naar Papendorp, de nieuwe kantorenwijk naast Nieuwegein, onder Utrecht. Bij de vastgoedontwikkelaar IPMMC (I Pay My Maserati Cash) waren we te gast bij Rico Zweers voor de vierde bijeenkomst van VIZTHINK. Onderwerp was 'concepting'. Hoe duidelijk kun je met visueel denken en communiceren worden over iets vaags en abstracts als een 'concept'? Veel visueel ingestelde professionals hadden er veel over te melden vanuit hun eigen beroepsmatige perspectief. Gelukkig deden Jan en Jeroen van Jam fantastisch werk als 'Graphic Recorders' van wat er aan de vijf verschillende 'tafels' gebeurde. Hier zie je de foto die Rutger van Zuidam van mijn betoog maakte tijdens de 'wrap-up', het moment dat we van alle materiaal één coherent verhaal stonden te maken.
Ik sta hier te beweren dat de beste vorm voor een concept de schets is. De schets maakt in ruwe vorm zichtbaar wat je wilt realiseren, maar toont vanzelf ook dat de weergave nog niet definitief is. Het geeft de beschouwer daardoor tegelijkertijd de nodige indruk van de richting waarin het idee zich ontwikkelt, als de vrijheid om binnen die 'scope' nog zijn eigen voorkeur te bepalen. En dat is precies wat het instrument 'conceptschets' moet doen. Een schets kan behalve een krabbel op papier ook een 3D blauw schuim modelletje zijn, of om het even wat, zolang het maar overbrengt wat je duidelijk wilt maken en de vrijheid geeft om het zelf verder in te vullen of binnen de begrenzingen te veranderen.
Meer plaatjes van deze leuke middag hier en filmpjes hier

1 opmerking:

Mark Geljon zei

Hi Harry,

ik heb de dag erop nog een onwijs interessant gesprek gehad over de discussie over "wat is een concept". Kwam erop neer dat men er vanuitging dat "het concept al bestaat, we hoeven het alleen maar de ont-dekken". Het concept is dan dus al iets wat zijn vorm heeft, maar men gaat op zoek naar wat die is... In tegenstelling tot de meer procesmatige benadering van de sessie bij I-Pay-My-Mazda-Cash, vond ik dit wel een leuke toevoeging...