maandag, december 25, 2023

Geen gelukkige kerst

Terwijl het moorden rond Bethlehem doorraast heb ik deze kerst een boek gelezen:
Worst Bank Scenario. Het boek bevestigt eens te meer dat macht onherroepelijk corrumpeert: als iemand zich iets kan toeëigenen zonder dat er risico´s aan zitten, dan zal die persoon dat vrijwel altijd doen. Dat varieert van stiekem een oliebol te veel pakken tot de miljardenoperaties die auteur Hester Bais beschrijft. Dat egoïstische patroon is een eigenschap van elk mens. En wordt erger in een omgeving waar dat wordt genormaliseerd in plaats van prosocial gecorrigeerd. Hester Bais wil volgens mij tegen alle bewijzen in nog wel geloven in onze democratische rechtsstaat. Wil ik ook wel, maar het bewijs ontbreekt.

Wat ik in dit boek lees over onze huidige burgemeester Jeroen Dijsselbloem bevestigt het duistere beeld dat ik bij deze man heb. Hij is voor mij de man die Griekenland verkocht, maar hij deinsde ook niet terug zijn landgenoten op te zadelen met de miljarden aan bankrisico´s.

Het boek past in mijn boekenkast ergens tussen ´Niet spreken met de bestuurder´, ´Crapule de luxe´en ´Diepvriesfiguur´. Maar dat gaat niet gebeuren, omdat ik net weer lid geworden ben van de bibliotheek. Zie hier mijn review in Goodreads.com.

Geen opmerkingen: