donderdag, januari 04, 2007

Clare Graves

Als je alleen in blogs zoekt, ontdek je vanzelf wat er wel en wat er niet leeft onder de mensen. Dus heb ik daarvoor een link in mijn blogmenu, hier rechts, gezet. Ik zocht natuurlijk even op "Clare Graves" En dan vind ik weer leuks, zoals bijvoorbeeld Integral Options Cafe. Of vreemde soortgenoten als André Clements. Ik stuitte ook op de blog van Rob Smith . Ik citeer een stukje:

" Human development occurs in an irreversible and predictable set of stages that are reflected both in our psychology and our culture (and they bilaterally impact each other), with the stage progression as follows: Selfish, Traditional, Rational, Relativistic, and Integral. (One version is Clare Graves work, here.) "

Van alle invloeden die ik de afgelopen jaren absorbeerde is die van Clare Graves het grootst. Hij leverde mij het begripsapparaat waarmee ik opeens mijn waarnemingen kon duiden. Voortschrijdend inzicht is een dagelijks verschijnsel, zeker nu ik 'de jaren deze onderscheids' nader. Maar zelden is een nieuw inzicht zo langdurig en diepgaand als het verklaringsmodel van Graves. Alleen Saswitha's invloed is even verregaand. Onder de naam "Spiral Dynamics" is het gedachtengoed van Graves bekender geworden, maar die bewerking van zijn twee leerlingen heeft noch de eruditie noch de wezenlijke helderheid van het oorspronkelijke werk. Alles wat ik sindsdien leer, blijkt het model te verifiëren.

Het wordt tijd dat ik het wat overzichtelijker maak. Maar dat is een uitdaging van formaat. Juist omdat Graves zelf daar zelf ook niet aan toe kwam, geabsorbeerd door de enorme implcaties van zijn prachtige ontdekking. Goed, maar ik was bezig met de adminisitratie...

Geen opmerkingen: