donderdag, september 14, 2006

Computers zijn consequenter

Het is in Nederland ook al een keer ontdekt: Computers zijn consequenter dan mensen. Maar instinctief staan mensen niet graag hun macht af, zeker niet aan een apparaat. Zo kent de geschiedenis veel voorbeelden van verzet tegen automatiseringsvormen. Mensen werken niet graag, maar ze doen het liever dan veranderen.

Zelf ben ik liever lui dan moe. Ik ben nog elke dag als een kind zo blij met mijn computer. Die kan veel rechtere lijnen produceren dan ik ooit zal kunnen. En mooiere letters en kloppende sommen. Gisteren vertelde ik Gerda nog over de oertijd van mijn boekhouding. Ik deed alle nog handmatig (lees hoofdmatig). Voor de zekerheid deed ik elke som drie keer. Helaas elke keer met een nieuwe uitkomst.

Nu hebben we dagelijk (dagdagelijks in het Vlaams) gemak van vele vormen van digitale dienstbaarheid. Het leuke is dat allerlei werkzaamheden eenduidiger en consequenter worden uitgevoerd. Volgen smij rekent slechte een heel kleine minderheid haar bankschriften na. En ja dan vinden ze fouten. Naar de computer sorteert alleen maar nullen en enen. Meestal is 'the human factor' de oorzaak, al verwijst deze graag door naar de computer, die niks terug kan zeggen.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Praxeologie
Oordelen vellen is ook aanmerkelijk consequenter als het zonder aanziens des persoons gebeurt. Ofwel het is rechtvaardiger als het met de computer gebeurt. Daar zijn ze nu in China mee begonnen.
http://www.nu.nl/news/824182/24/Computer_bepaalt_strafmaat_crimineel_in_China.html

1 opmerking:

Unknown zei

Wel, hoewel ik het niet kan geloven, zal ik het op deze manier controleren. Minecraft sticker, muurtattoo, hooded sweater, creeper hoodie en minecraft knuffels goedkoop staan ​​in de lijst van mijn favorieten . Ook jij kunt deze mensen aanbevelen. Ik kan verzekeren dat ze het geweldig zullen vinden en vooral minecraft speelgoed intertoys .