vrijdag, september 15, 2006

Positief EN kritisch denken

Vandaag moeten we naar Leuven. Professer Vansteenkiste doet dan zijn behandelvoorstel aan Gerda. Vanaf maandag wachten we op het chemo-therapie advies van Rovert Gorter (oei, wat een leuke typo, hij heet natuurlijk Robert).
Ondanks beloften, telefoontjes en mails is het er nog steeds niet. De excuses die we zelf kunnen verzinnen versterken ons vertrouwen niet. Het komt in ieder geval niet professioneel over.

Dat versterkt de indruk die is ontstaan door de deelname van Gorter in het omstreden Nederlandse bedrijf Cells4Health, dat voor fors geld onbewezen stamcelbehandelingen aanbiedt aan ernstig zieke patiënten.

Ik kan via Gerda's abo op het online archief van 'De Morgen' de publicatie opzoeken over Cells4Health eigenaar, de farmaloog Kleinbloesem, die deze week in de Humo wordt afgeschilderd als de "stamcel cowboy". Veel negatieve berichtgeving over deze man. Als de aantijgen kloppen is hij een handige crimineel. De "affaire VanTx" is berucht in de farmaceutische wereld.

Enige feiten uit het artikel van 'De Morgen' van 14 april 2006:

Cells4Health probeert voet aan grond te krijgen bij reguliere Vlaamse ziekenhuizen. "We gaan binnenkort in België beginnen met een klinische studie bij hersenpatiënten en dwaerslesiepatiënten. In Sint-Niklaas, in het Middelaresziekenhuis. Dat dossier ligt nu bij de ethische commissie", aldus Cees Kleinbloesem aan De Morgen. Het AZ Maria Middelares zelf zit enigszins verveeld met de zaak. De feiten zijn anders, luidt het daar. "Midden vorig jaar heeft Cees Kleinbloesem contact met ons gezocht om patiënten tegen betaling te behandelen. Het ging om zeer commerciële praktijken waarop wij zeer negatief hebben gereageerd", zegt Marc Geboers, medisch directeur van Maria Middelares.

Ik vraag me af in welke mate Gorter zich bewust is, van wat hij aanricht. Ik hou het nog steeds voor mogelijk dat hij een goedwillende pionier is, maar dan één die zijn dromen prefereert boven de minder veelbelovende aspecten van de werkelijkheid. Op dit moment terugkijkend heeft hij al veel gesuggereerd en niets feitelijks geleverd.

En hoe alert en positief kritisch is Tijn Touber van Ode geweest? Ode geeft notabene ook een 'Medisch Dossier' uit.
http://www.ode.nl/md/index.html
Gorter lift nu mee op de goede reputatie van Ode. Op 4 oktober (dierendag) houdt hij een lezing voor het Ode-publiek. En - ik ben zelf Ode-abonnee - dat hunkert naar positieve hoopgevend verhalen.
Ik ben er van overtuigd dat Robert Gorter hen op hun wenken kan bedienen. Tijdens onze ontmoeting op 29 augustus was hij - hoewel een beeetje vreemd - buitengewoon charmant en intelligent.

Als je in gevaar bent en iemand biedt aan je te redden, dan vind je zo iemand spontaan erg sympatiek. En er zijn veel profiteurs die meer beloven dan ze kunnen en/of willen waarmaken. Ik ben benieuwd wat we nog van Robert Gorter gaan horen...

Ik besluit Tijn maar eens te bellen. Hij is niet op kantoor vandaag, dus het wordt een mailtje. Om half twee belt Gerda weer naar Keulen. Tegen onze inmiddels zeer lage verwachting in vertelt de receptionist de Herr Quader, dat de 'Ergebnisse' net een kwartiertje binnen zijn. Maar Dr. Gorter is pas maandag weer bereikbaar. We kunnen zijn assistent dr. Polido(?) wel aan de lijn krijgen. Dus kunnen we in het Engels praten. Voor ons toch vertrouwder dan Duits. De uitslagen zijn gisteren binnengekomen, vertelt hij en hij zal ze meteen toefaxen. Een fax hebben we hier niet staan. Gerda geeft hem het faxnummer van de afdeling Pneumologie van het UZ in Leuven. Dan is de uitslag meteen bij Dr. Vansteenkiste. Polido zal diens naam er op zetten en 'URGENT'.

Geen opmerkingen: